Design cadeau doen: van een snijmachine tot sculpturale zeep - NRC

2021-12-23 01:24:27 By : Mr. Yongle Huang

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Cadeautips Neusharen verwijderen, worst snijden, vogels tekenen – twaalf designproducten om mee aan de slag te gaan.

Trim neusharen in stijl met de Dovo Klipette. Dit roestvrijstalen gereedschap leent zich ook voor de strijd met oorharen.

Bouw zelf het nieuwe Depot van Museum Boijmans Van Beuningen met deze legpuzzel van 1.000 stukjes.

Hang de zon om je nek en wees een energiecentrale met de Little Sun-solarlamp van de Deense kunstenaar Olafur Eliasson.

Doe de cupjes en de pads weg en zet slow coffee met de Kinto Staander.

Maal peper met de roze-rode Alessi Twergi-molen, een ontwerp van de Italiaans kunstenaar-ontwerper Ettore Sottsass.

Snijd worst, kaas, groente of brood met de handaangedreven snijmachine ‘Manuale’ van Graef.

Leer vogels tekenen met het boek Vogels tekenen, krabbelen en kleuren met Carll Cneut.

Was de handen met de sculpturale NŒUD Olive Soap van de Nederlandse ontwerper Lex Pott, 120 gram.

Dans tot het ochtendgloren met de Beosound Level, een draagbare, draadloze luidspreker met 105 Watt aan muziekvermogen.

Schik bloemen in de Hidden Vase van Chris Kabel.

Fiets het nieuwe jaar in met de Batavus Dinsdag Exclusive Plus, door de RAI uitgeroepen tot ‘Fiets van het jaar’.

Creëer je eigen speelplaats met de schommel Swing van Weltevree.

Mijn inmiddels hoogbejaarde ouders deden mij vele verjaardagen geleden een Zwitsers legerzakmes van Victorinox cadeau. Een zwarte Huntsman, 97 gram zwaar, en uitgerust met vijftien functies. Wonderbaarlijk dat zoveel stukken gereedschap in zo’n kleine behuizing passen: diverse maten messen en schroevendraaiers, een blik- en een flessenopener, een houtzaag, een draadstripper, een boorpriem enzovoorts.

Op de ‘multifunctionele haak’ en de sleutelring na gebruik ik alle functies vaak. Met het grote mes schilde ik ontelbare appeltjes. Het schaartje gebruik ik wekelijks om mijn nagels te knippen. Het ieniemienie schroevendraaiertje is een uitkomst bij loszittende brillenpoten. Met de kurkentrekker heb ik op straat eens een dakloze van een probleem verlost. Met het pincet trok ik tijdens vakanties splinters uit dochters. Ik repareerde fietsen met mijn verjaardagscadeautje, trad ermee op als boomchirurg, en ik gebruikte hem om een Franse lijster te bevrijden die verstrikt was geraakt in een net rond een fruitboom.

Mijn mes en ik, we zijn vrienden voor het leven. Geen ander cadeau heb ik zoveel gebruikt als mijn zwarte zakmes. En het is me uiteraard extra dierbaar omdat het me bij gebruik steeds aan de schenkers herinnert. Toen een bagagecontroleur op Schiphol het mes eens in beslag dreigde te nemen, ben ik teruggegaan naar de ontvangsthal om mijn dierbare vriend te redden.

Terecht is al vaak de lof gezongen op de messen van Victorinox. Het in 1884 opgerichte bedrijf is wereldmarktleider en produceert dagelijks zo 35.000 nieuwe zakmessen. Tal van grote musea hebben exemplaren in de collectie opgenomen, en zelfs astronauten van NASA gaan niet zonder een Zwitsers legermes op pad, wil het verhaal.

Aan een Victorinox-mes valt weinig te verbeteren: het is functioneel, met precisie gemaakt, oerdegelijk, een lust voor het oog en ook nog redelijk van prijs (een Huntsman kost 36,50 euro). Kortom: een inch perfect gebruiksvoorwerp, in goed Zwitsers.

Deze ontboezeming kunt u opvatten als een Geheimtipp voor de feestdagen; een goed zakmes biedt jarenlang plezier. Op deze pagina’s vindt u nog twaalf andere cadeausuggesties voor functionele, voorbeeldig vormgegeven, blijmakende gebruiksvoorwerpen.

Lees hier welke cadeautjes je allemaal nog meer kan geven

Lees hier welke cadeautjes je allemaal nog meer kan geven

Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.