Nieuwe bamboebrug komt na bloeitijd bloesems in bos | amstelveensnieuwsblad

2021-12-23 01:17:32 By : Ms. nulla Ya

De voetgangersbrug bevindt zich aan de oostzijde van het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. De brug die toegang geeft tot het park is circa 175 meter lang en bevatte ook een platform dat uitzicht bood over het Bloesempark.

VEILIGHEID De brug die toegang geeft tot het park is in 2000 gebouwd als eerste bamboe-bouwwerk in Nederland. Maar het bamboe bleek anders dan verwacht niet jarenlang bestand te zijn tegen de Hollandse natte weersomstandigheden. Na een aantal noodreparaties was de bamboebrug dan ook aan vervanging toe. Om de veiligheid van bezoekers te garanderen werden vorig jaar al tijdelijke leuningen en staanders ter versteviging aangebracht. Afgelopen najaar werden alle oude bamboebrug-leuningen en de bamboedelen van het platform verwijderd.

DRAAK Ter vervanging is een nieuw ontwerp gemaakt voor de bamboebrug. De staanders zijn ontworpen in de vorm van een draak, passend bij het Japanse uitgangspunt voor het Bloesempark. De kersenbomen in het park zijn namelijk door de 'Japanese Women's Club' geschonken in verband met de goede handelsrelatie tussen Nederland en Japan.  

ZITJES De staanders van de nieuwe burg volgen een vloeiende lijn van hoog naar laag en verschillen per zijde. Het materiaal dat wordt gebruikt bestaat uit een combinatie van thermisch verzinkt staal in combinatie met composiet-bamboe staanders en staaldraad. Dit garandeert volgens de bosbeheerders een lange levensduur en is bestand tegen de westerse weersomstandigheden. Ook wordt op de brug een aantal zitelementen aangebracht zodat bezoekers van de omgeving kunnen genieten.

WERKPLAATS Bij het Bloesempark vinden al enige tijd geen werkzaamheden plaats. "De aannemer bouwt de onderdelen van de bamboebrug in de werkplaats. Die worden straks naar het park vervoerd en daarna aan de brug bevestigd," aldus Hinke Kappert,  woordvoerder van het Amsterdamse Bos.

Ook is er gewerkt aan de toegankelijkheid van het Bloesempark. Zo is op de Bleekerskade bij het park het wegdek vernieuwd. Het pad verkeerde in slechte staat en zat vol hobbels en kuilen. Verder zijn de rododendrons en andere beplanting in het gebied nagekeken en waar nodig bijgeplant.

De bedoeling was om de bamboebrug gereed te hebben voordat de bloei van de kersenbloesem begint, maar de eerste bloesems zijn inmiddels al te zien. ¨De natuur laat zich niet plannen. Onze boswachters schatten in dat de bloesem twee weken eerder dan gemiddeld zal bloeien. Dit betekent dat de brug niet gereed is als de bloesem bloeit, maar daarna. Om te voorkomen dat bloesemliefhebbers in de installatiewerkzaamheden belanden, hebben we die werkzaamheden nu verschoven tot na de bloeitijd," aldus Kappert.

De bouwhekken bij de ingang van de brug staan al sinds enkele weken open. Volgens Hinke Kappert is de noodbrug die er nu staat veilig en toegankelijk tijdens de bloei van het Bloesempark. De aannemer maakt het terrein gereed voor de ontvangst van het bloesempubliek.

FIETSENREKKEN De bloeiende bloesems trekken jaarlijks vele honderden bezoekers. Dit jaar valt de bloeiperiode rond half maart. In verband met de verwachte drukte plaats de gemeente binnenkort fietsenrekken bij het park en worden andere voorbereidende maatregelen getroffen om de bezoekersstroom goed op te kunnen vangen. Voorheen organiseerde de gemeente ook jaarlijks een Cherry Blossom Festival met diverse activiteiten in het park. Daar is sinds vorig jaar echter een einde aan gekomen, omdat het drukbezochte festival volgens het Amsterdamse Bos voor een te grote belasting van het park zorgde.

Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van