Nijlpaarden Antwerpse Zoo testen positief op corona: “Ik verwacht niet dat ze echt ziek zullen worden” (Antwerpen) | Gazet van Antwerpen

2021-12-23 01:24:04 By : Ms. Lucy Wu

Imani en Hermien, twee nijlpaarden uit de Antwerpse Zoo, zijn besmet met het coronavirus. Beide dieren vertonen, buiten een lopende neus, geen symptomen en maken het goed. De dieren zitten in isolatie en de verzorgers nemen nog striktere veiligheidsmaatregelen.

Vorig jaar werden in samenwerking met de Universiteit Antwerpen alle zoogdieren in de Antwerpse Zoo en Planckendael getest op het coronavirus en werd er geen Covid-19 gesignaleerd in de dierentuin. Dat wordt nu niet meer gedaan, maar dankzij de alertheid van dierenarts Francis Vercammen is bij de nijlpaarden nu toch corona vastgesteld.

“De dieren hadden meer snot en dat was ook kleveriger dan anders”, vertelt de zoodokter. “Om zeker te zijn dat ze niet echt ziek waren, hebben we hen laten testen op bacteriën. Die test bleken negatief. Normaal eindigt dan daar het verhaal. Geen bacteriën, dus zeker geen antibiotica nodig. Nu – middenin een pandemie - dacht ik toch even na en heb ik het labo gevraagd om de stalen ook te testen op Covid-19. Al was het in de veronderstelling dat het niets zou opleveren, want nooit eerder werd er Covid-19 vastgesteld bij nijlpaarden. Tot nu dus.”

Toch is Zoo Antwerpen niet de eerste dierentuin waar corona is vastgesteld bij de dieren. “Dat was dan voornamelijk bij mensapen en katachtigen, bij die dieren zijn we al een hele tijd extra waakzaam. De verzorgers bij de mensapen dragen bijvoorbeeld altijd FFP2-maskers om de dieren nog beter te beschermen.”

“De stalen van Hermien (41) en Imani (14) werden naar het nationaal diergeneeskundig laboratorium Sciensano gestuurd voor een definitieve bevestiging”, gaat de dierenarts verder. Na de bevestiging van de positieve stalen, werd het nijlpaardengebouw onmiddellijk afgesloten voor bezoekers en de verzorgers werden getest. Zij bleken negatief.

Hermien en Imani vertonen buiten het extra snot geen andere ziekteverschijnselen, maar worden nauwlettend in het oog gehouden. De veiligheidsmaatregelen voor de verzorgers werden nog aangescherpt. Buiten het dragen van mondmaskers en het ontsmetten van schoenen, dragen de medewerkers nu ook veiligheidsbrillen en vermijden ze zo veel mogelijk contact met de dieren.

Nijlpaarden Hermien (41 jaar) en Imani (14,5 jaar) vertonen geen andere ziekteverschijnselen maar worden nauwlettend in het oog gehouden door hun verzorgers. Daarnaast hebben de verzorgers hun eigen bubbel. De dieren zijn nu tijdelijk niet te zien voor de bezoekers. Het gebouw zal pas terug openen als de waarden van de tests opnieuw negatief zijn.

“Waar ze vroeger wel al eens de nijlpaarden over hun kop aaiden bij het voederen, gebeurt dat nu niet meer”, zegt dokter Vercammen. “We hebben hier al lachend geopperd dat de beste bescherming een mondmasker voor de dieren zou zijn. Maar hen dat doen aanhouden, lukt natuurlijk niet bij nijlpaarden. Ik verwacht niet dat de dieren echt ziek zullen worden, want dan zou dat waarschijnlijk al wel gebeurd zijn.”

Hoe Hermien en Imani de ziekte opgelopen hebben, is een groot raadsel. Al zijn er niet heel veel mogelijkheden, want ze komen niet in contact met andere dieren en wonen hier al jaar en dag. “We denken dat een van de verzorgers besmet is geweest zonder ziekteverschijnselen en dus zonder het zelf te weten. Iedereen was al streng voor zichzelf door niet ziek te komen werken en door te werken in bubbels. Zo beperkten de verzorgers het contact met collega’s om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende personeel aanwezig kan zijn. De verzorgers van de nijlpaarden blijven wel instaan voor de andere dieren in hun gebouw.”

De dieren blijven nu binnen in isolatie, maar dat maakt voor hen geen verschil, want dat doen ze in de winter altijd. “Met dit weer kiezen ze er zelf voor om binnen te zitten, voor hen verandert er dus niet veel. Hun eten wordt nog steeds gebracht door dezelfde mensen en ze hebben hun vertrouwd verblijf ter beschikking. Er zijn alleen geen bezoekers te zien en er worden geregeld stalen genomen. Bij Hermien, de rustige, brave mama, gebeurt dat met een wisser in de neus, van Imani, de ietwat onstuimige dochter, gebruiken we de stalen snot die ze uit haar neus blaast.”

Er zijn nu ook meststalen genomen om na te gaan of het virus daarin terug te vinden is. “Al is de kans bij nijlpaarden klein. Nijlpaardenmest is namelijk een erg waterige brij die ze met hun staartje in het rond sproeien. Praktisch niet ideaal om stalen van te nemen en waarschijnlijk is het goedje te fel verdund. ”

Of de dieren vaccineren een oplossing zou zijn? “Dat denk ik voorlopig zeker niet. Er bestaan alleen nog maar vaccins voor mensen en die gaan we niet gebruiken voor onze dieren”, reageert Vercammen. De verzorgers nemen nu geregeld opvolgstalen en pas als het virus helemaal uit het gebouw verdwenen is, mogen er weer bezoekers binnen en wordt de quarantaine van de nijlpaarden opgeheven.

Speakeasy’s zijn een reliek uit vervlogen tijden, begin vorige eeuw. Na enkele aanzetten in …

Vraag het aan een dierenarts, een jager of een kok: de kennis over hazen reikt vaak niet verder …

Dat velen in coronatijden verkiezen om thuis te feesten, staat vast. Maar niet iedereen is een …

Het beloningssysteem om kinderen van de basisscholen aan te moedigen per fiets of te voet naar …

Na zeven dagen is het proces van Steve Bakelmans afgelopen: de moordenaar en verkrachter van …

Raadslid Wouter Bollansée (Vlaams Belang) vroeg zich af hoe het komt dat kort nadat zijn partij …

Vorige week besliste de gemeenteraad Zandhoven al tot afschaffing van de Buurtbus, omdat de …