Van braakliggend stuk grond naar eye catcher en heerlijke plek om te zitten | RTL Nieuws

2021-12-23 01:17:24 By : Ms. Li Jody

Sylvia en Orhan wonen in Tiel op een supermooie plek met een achtertuin waar ze zich totaal geen raad mee weten. Het braakliggend stuk grond heeft echt een upgrade nodig! Daar weet Tom gelukkig wel raad mee.

Sylvia droomt al jaren van een buitenkeuken, terwijl Orhan juist graag een bar zou willen. Met de overkapping in de tuin zijn ze superblij en dat is het vertrekpunt, maar de rest kan nog wel wat liefde gebruiken.

Tom gaat geen keuken of bar voor ze kunnen maken in de tijd die hij heeft, maar een mooie border kan hij zeker wel voor het gezin realiseren. 

Handen uit de mouwen en aan de slag! Het stukje zand wat nu nog open ligt gaat Tom aanpakken met een half verharding. Daarnaast maakt hij een vlonder die het gras met de overkapping verbind en maakt hij een vuurplek. Genoeg te doen dus!

Tom gaat eerst aan de slag met het verbreden van het zand gedeelte. Dit doet hij door het spannen van een recht touw en het weggraven van -nog een klein deel- van de graszoden.

Tip: wil je dit zelf ook doen, haal dan echt alleen de bovenkant van de zoden weg. Al het leven daaronder heb je nog nodig en is juist gezond voor je gazon.

Langs het gras slaat hij vervolgens opzetbanden in de grond. Zo kadert hij het gebied mooi af.

Er komt een vlonder in de tuin die fungeert als loper naar de overkapping. De opsluitbanden die Tom net gelegd heeft, zijn hiervoor het vertrekpunt.

Dwars daarop legt hij twee houten palen waterpas met reststukken opsluitband eronder die zorgen voor een sterke fundering. Zo heb je een goede basis om de vlonderplanken op vast te schroeven en zakt het geheel niet snel weg in de grond.

Tip: doe dat laatste altijd met RVS schroeven. Roestvrij stalen schroeven kunnen door het weer niet gaan roesten en geven dus ook geen vlekken in je planken. Nog een tip: gebruik douglas hout wanneer je in de tuin iets wilt maken. Dit verkleurt wel, maar blijft als houtsoort het langste mooi.

De vlonder ligt er mooi in, tijd om het zand af te vlakken! Straks legt Tom daar honingraadmatten overheen voor de schelpen, maar voordat hij dat gaat doen, bepaalt hij eerst de plantenbakken.

Deze gaat hij afzetten met schotten van cortenstaal. Een heel fijn, buigzaam materiaal dat met een speciale coating behandeld is. Het ziet er verroest uit, maar er komen geen gaten in. Het geeft de tuin meteen een stoere en industriële look.

Honingraatmatten gebruik je voor stevigheid als je schelpen in de tuin wilt leggen. Door ze hier overheen te gieten, loop je de ondergrond veel vaster én verdwijnen ze niet met een goede regenbui.

Daarnaast ligt onder de matten een doek waardoor onkruid er niet doorheen kan groeien en de schelpen niet de bodem in kunnen zakken. Extra handig!

Tijd voor wat meer kleur in de tuin. Tom plant twee soorten planten vandaag. Hij begint met de Cortaderia (Pampasgras), die maakt de tuin sierlijk én je kunt de pluimen heel mooi afknippen en ook binnen gebruiken.

Om de border op te vullen gebruikt hij zwart slangengras. Erg mooi en chique gras dat in de maanden april tot augustus witte bloemetjes krijgt. Daarnaast is hij nog erg mooi in de winter. 

Tot slot is het tijd voor een extra zitplek. Met een grote vuurschaal en daaromheen wat boomstammen creëert Tom in een handomdraai een fijne ruimte het hele gezin en de vrienden van de kinderen. 

Als dat geen verbetering is na een dag hard klussen! 

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.