Waarom de kleinste regio van Italië enorme attracties omvat

2022-09-04 14:47:29 By : Ms. Dora Wang

Alpen van Val d'Aosta, ItaliëItalië is verdeeld in 20 administratieve regio's.De kleinste heet Val d'Aosta.Heb je ooit een niet-Italiaans verlangen gehoord om Val d'Aosta te bezoeken?Onwaarschijnlijk.Ze smachten - in plaats daarvan - om door Toscaanse dorpjes te slenteren of op Piemontese truffels te jagen of op een Vespa langs de kusten van Campanië te varen of Nero d'Avola-wijn te drinken op Sicilië.Val d'Aosta?Weinig niet-Italianen zullen die naam herkennen.Dat is wonderbaarlijk, maar onverklaarbaar.Fantastisch omdat internationale drommen backpackers en trekkers met slappe hoeden die reisgidsen vasthouden - tot nu toe niet zichtbaar ongebreideld zijn.Onverklaarbaar omdat deze regio - met slechts 1% van de oppervlakte van Italië en ongeveer even groot als de Amerikaanse staat Rhode Island of twee keer zo groot als het Britse graafschap Surrey - doordrenkt is van superlatieven.Val d'Aosta grenst aan de hoogste berg van Europa en omvat de hoogste wijngaarden van het continent (Spanje en Zwitserland zijn het daar misschien niet mee eens).Hier vindt u het hoogste skigebied van Italië en de hoogste kabelbaan en ooit de langste tunnel ter wereld in de dunstbevolkte regio van het land.Stad en vallei Val di Rhemes, Nationaal Park Gran Paradiso, Val d'AostaVal d'Aosta vormt de noordwestelijke hoek van Italië.Het grenst in het noorden en westen aan Zwitserland en Frankrijk.Geografisch gezien is het een kronkelige vallei van west naar oost die zo'n 20.000 jaar geleden door gletsjers is uitgehouwen.De belangrijkste 160 kilometer lange hoofdvallei van Dora Baltea wordt vergezeld door loodrechte valleien, waaronder Veny en Ferret rond de stad en het skigebied van Courmayeur onder de Monte Bianco (Mont Blanc, de hoogste berg van Europa).Dichtbij doemen andere ontmoedigende bergen op - Monte Rosa, Cervino en Gran Paradiso.De Kleine Sint-Bernarduspas tussen Savoie, Frankrijk en Valle d'Aosta, ItaliëDit is een land van eiken-, kastanje-, beuken-, dennen- en lariksbomen, een land van boswachters en veehouders, maar ook van ijzer- en staalproducenten;het is een land van wintersport, zomerwandelingen, raften op de rivier en thermale baden;een land van diepe valleien en ontmoedigende rotswanden.Het aantal bezoekers aan Val d'Aosta afgelopen juni was 98.401, of ongeveer 2.000 minder dan tijdens de pre-pandemische maand juni in 2019. Dat is ongeveer het aantal bezoekers aan Florence om de vier dagen.Tweederde van deze aankomsten in Val d'Aosta is Italiaans.Ondanks al het harde en uitdagende hooglandgebied heeft de regio al lang diverse nieuwkomers aangetrokken, waaronder golven van Kelten, Ligurisch-Gallische Salassi en Romeinen, gevolgd door Bourgondiërs en Ostrogoten en Byzantijnen en Lombarden en Franken en Savoye.Bewoners koesteren de lokale geschiedenis en identiteit, wat enkele redenen is waarom Val d'Aosta een van de vijf autonome regio's in Italië blijft.Aosta - gepland door het Romeinse Pretoriaanse leger - is geometrisch van opzet.De stad omvat de gewelfde Pretoria Gateway en de dreigende Boog van Augustus - vreemd genoeg alleen op een met gras begroeide straathoek.Deze enigszins onaangekondigde stenen poort - nog steeds prachtig intact - werd gebouwd om de Romeinse nederlaag van de Salassi tientallen jaren voordat het christelijke tijdperk begon te vieren.Als je de stad verkent, loop dan langs de voetgangersstraat Via Sant'Anselmo langs een officina della pasta (pastaworkshop), koop een lokaal kookboek met recepten voor geitenantilopensalami of overweeg om te eten bij een lokale trattoria.Kijk vanuit deze aantrekkelijke en voetgangersvriendelijke stad naar de valleien en bereid je voor om verder landinwaarts te verkennen.Roman Augustus Arch en moderne gebouwen in de stad Aosta, italiëAls u ten westen van Aosta rijdt, passeert u minstens een half dozijn tunnels die steeds meer omhoog gaan naarmate ze de bergstad Courmayeur naderen.De economie is hier gericht op bezoekers - meestal skiërs in de winter en wandelaars in de zomer.Omdat het Italiaans is, onderscheidt deze stad zich van vergelijkbare Franse en Zwitserse Alpenresorts.Elke ochtend verlaten bijvoorbeeld massa's bezoekers de stad om over bergpaden te wandelen.Ze zien er slank, fit, stoer en vastberaden uit, maar ook stijlvolle, pronkende bella figura-kleding zoals Osprey-dagrugzakken, kleurrijke Scarpa-wandelschoenen, Bollé-zonnebrillen, Komperdell-wandelstokken en Courmayeur-petten.Eten, geweldig eten, is verweven met de lokale cultuur - niet gepronkt, maar verwacht.De stad heeft voldoende café-bars - down-ho, zoals Mont Blanc Bakery (probeer de crostatine marmellata met een espresso) of luxe zoals het Grand Hotel Royal e Golf (dat is echt een naam).Openluchtmarktverkopers zijn over het algemeen ingetogen en adverteren hun producten niet als 'biologisch', hoewel velen dat serieus zijn.Die slanke vrouw die met vuil bedekte wortelen verkoopt?Ze werd waarschijnlijk om 5.30 uur wakker om een ​​paar broden te bakken voordat ze naar buiten liep om haar tuin te verzorgen.Veel van het leven hier lijkt gemeenschappelijk.Maar dan, dit is Italië.Prominente gebarende gesprekken zijn fragmenten van culturele expressie;posters adverteren niet yoga, maar yoga per tutti (iedereen).Waarom niet?Breng de uitgebreide familie mee.Liefde en spanning (en het woord ciao) zijn alomtegenwoordig.Zelfs de Deodata Arte-galerij bevat - natuurlijk - een sculptuur van het woord Amore.Uitzicht op geraniums en Alpen van Courmayeur, Val d'Aosta, ItaliëOf je nu een hond uitlaat, ruzie maakt op een mobiele telefoon met een bankier of met een collega-diner praat met ronddraaiende vingertoppen - veel van het leven verschijnt hier als visueel theater.Nogmaals, waarom niet?Drama ligt ten grondslag aan deze cultuur waar de nationale taal niet gebaseerd was op het Latijn, maar op de lokale volkstaal die zeven eeuwen geleden door dichter Dante Alighieri werd aangenomen.Respect voor woorden en taal blijft bestaan.Die cafétafelbuurman sms't niet zijn ex, maar onderstreept zinnen in een literaire harde kaft.De regio Val d'Aosta is tweetalig, met twee officiële talen (Italiaans en Frans), hoewel ongeveer een vijfde van de inwoners ook Valdôtain spreekt.Restaurants met Franse namen (La Bouche, La Clochette, Le Massif) weerspiegelen niet enige inspanning om een ​​marketingvoordeel te krijgen (veel bezoekers geven de voorkeur aan de Italiaanse boven de Franse keuken, dank u) maar aan de geschiedenis van een land dat wankelde tussen Franse en Italiaanse overheersing.In de 17e en 18e eeuw werd het een tijdlang Frans voordat het terugkeerde naar wat uiteindelijk de natie Italië werd.Uitzicht vanaf de Skyway-kabelbaan, Courmayeur, Val d'Aosta, ItaliëOp een beboste heuvel buiten Courmayeur die deel uitmaakt van Hotel en Restaurant Chalet Plan Gorret, zat ik in een smalle ligstoel in de tuin naast plantenbakken met roze geraniums onder de alpiene vergezichten van Monte Bianco (Mont Blanc).Uit het keukenraam van een restaurant klonken geluiden van hakken, bonzen, rinkelen, gelach, een paar oprechte liedjes en een rondje 'happy birthday' - tanti auguri - eerst in het Engels, daarna in het Italiaans.Mannen- en vrouwenstemmen - Italiaans, Frans en Senegalees - verlichtten de lucht met vrolijke, sonore, zalige scherts en woorden over koken en leven - troppo, basta, dove, allora, mangiato, meglio.Dit gaf een stukje inzicht in het belang van het versmelten van gemeenschap met koken;Italiaanse maaltijden bereiden in deze regio kan intens sociaal zijn.Dit restaurant van Plan Gorret wordt gerund door Paola Olla, die vanuit de kustplaats Cagliari op het eiland Sardinië naar het door land omgeven en hoogland Val d'Aosta is verhuisd.Haar restaurant combineert traditionele maaltijden met zeevruchten om cucina valdostana e sarda te produceren.Het diner begint met een flatbread-voorgerecht en drie soorten jam - citroen, ui en bloemkool / peterselie - gecombineerd met een glas Petite Arvine-wijn, gevolgd door hertentartaar met bessenteriyakisaus, verse spruitjes en wasabimayonaise.Vervolgens zeebaars met courgettetempura, olijfpoeder en pruimtomaten - gecombineerd met een glas Val d'Aosta Pinot Gris.Misschien groeit nu uw interesse om Val d'Aosta te bezoeken?Restaurateur Paola Olla van Chalet Plan Grollet, Courmayeur, Val d'AostaNeem vanuit de buurt van Courmayeur de Skyway - een ronddraaiende cirkelvormige kabelbaan met diepe vergezichten over de vallei, een uitkijkplatform op de hoogste bestemming (evenals een café en boekhandel) en een station op het middenniveau met ligstoelen om te zonnen op grasrijke bergvelden, evenals een botanische tuin op grote hoogte die (in de zomer) wemelt van vlinders en bijen.Uren die je hier midden in de zomer doorbrengt, kunnen niet alleen bijdragen aan zonnebrand of een kleurtje, maar ook aan het versterken van je persoonlijke paradigma van het waarderen van ontspanning.Bergpassen van Val d'Aosta waren historisch strategisch.De noordkant van de vallei (linkeroever) is Val del Grand Saint Bernardo, met aan het hoofd de Saint Bernardo-pas - doorkruist door Napoleon en 40.000 troepen, evenals door Karel de Grote en Hendrik IV.Tegenwoordig zijn de meeste trans-Alpine reizen ondergronds.De 5,8 kilometer lange Grote Sint-Bernardtunnel verbindt Val d'Aosta met het kanton Wallis in Zwitserland, terwijl de 11 kilometer lange Mont Blanc-tunnel Val d'Aosta met Frankrijk verbindt.Verder naar beneden van Courmayeur en dichter bij Aosta zijn verschillende valleien aanspreekbaar, elk met unieke kenmerken.Lagere delen en sub-dalen kunnen bizar mooi zijn, zelfs enigszins vergeten.Hotel en spa in Cogne Valley, Val d'Aosta, ItaliëRijd omhoog en noordwaarts vanaf de Dora Baltea-vallei naar de dochteronderneming Val del Grand Saint Bernardo.Richt op bijvoorbeeld het dorp Vetan.Dit is een land van haarspeldbochten en tunnels, rotspartijen en steile eenbaans bergwegen die worden gebruikt voor tweerichtingsverkeer.Dit is een prachtige maar enigszins omzeilde regio waar dorpsoudste vrouwen roddelen in straatcentra omdat er maar weinig voertuigen zijn.Het is een land van met stenen gemetselde dorpen en verbijsterende uitzichten, van verhoogde picknickplaatsen en beboste valleien.Hier zijn leistenen daken en borden die waarschuwen dat wegen in de winter bevroren zijn en in de zomer verstopt zijn met vee.Open je raam tijdens het rijden en luister naar het holle gekletter van koebellen.Hier duurt een autorit van een uur twee omdat je blijft stoppen om foto's te maken.Vanaf hier kijk je naar het zuiden over de bodem van de Dora Baltea-vallei om andere valleien te zien, zoals Rhemes, Savarenche en Cogne.In opdracht van Saint Bernardo zijn de straten in de Cogne-vallei breder en beter aangelegd, zijn tuinen minder lukraak aangelegd en komen pizzeria's en bars vaker voor.Wegen zijn hier minder hellend, terwijl campers en SUV's ruimer zijn.Terwijl de Bernardo-vallei verre vergezichten heeft van bijna Himalaya-schoonheid, maakt de Cogne-vallei indruk vanwege de nabijheid van nabijgelegen torenhoge rotskliffen en woeste turquoise rivieren.Cogne is een soort miniatuur Italiaanse versie van Yosemite meets Vail, terwijl Grand Bernardo meer Andes-pieken en altiplano is in een geografie waar de tijd zelf vaak een vervagende herinnering lijkt te zijn.Val d'Aosta Petite Arvine-wijn, plat brood, lokale kaas en jamHet eten van Val d'Aosta is gebaseerd op berggerechten, met veel kastanjes en gnocchi, evenals kruiden Saint Marcel-ham, alpenfontina en fromadzo-kazen, polenta, eekhoorntjesbrood en zwarte truffels, zwart brood, gebakken forel, fondue, muntbeignets en frambozen sorbet (met grappa, per favoriet).Lokale wijnen zijn Blanc de Morgex et de la Salle (van hooggelegen, niet-geënte Prié Blanc-druiven), Petite Arvine - een rijk en zuur wit en Enfer d'Arvier (van rode Petit Rouge-druif).Probeer ook eens génépi, een likeur gemaakt van meer dan een dozijn alpenkruiden met een zoete en wilde smaak.Een woord van waarschuwing: omdat deze regio geschikt is voor skiërs en wandelaars, is de restaurantservice vaak nauwkeurig, georkestreerd en efficiënt geleverd.Lange, lome lunches van drie uur, zoals alomtegenwoordig in het Italiaanse Toscaanse of Franse Bordeaux-wijnland, zijn hier zeldzamer, waar het personeel vertrouwd is met het draaien van tafels.De kwaliteit van de maaltijden is echter vaak uitstekend.Dessert van huisgemaakt ijs en veenbessen in Val d'AostaVal d'Aosta is een compacte ruimte met schitterende vergezichten, een tiental skigebieden en tien natuurreservaten.Dit is een land voor fysiek actieve mensen, maar ook voor degenen die alleen willen genieten van thermale bronnen en willen staren naar inspirerende Alpen.Vlieg naar Milaan, Turijn of Genève en betreed deze regio met gekartelde bergtoppen en heerlijke maaltijden, frisse lucht, schoon sterrenlicht en prachtige valleien die het ontdekken waard zijn.